Niet China, niet de Brexit, maar een plotselinge verkoopgolf van beleggers die financiële markten op slot zet: dat is het meest acute risico voor de beurs, volgens specialisten op Wall Street.
De redenen die worden aangevoerd voor de onrustige beursstart van 2016 zijn legio. Van de daling van de olieprijs en de harde landing van China tot een nieuwe recessie in de Verenigde Staten.
Maar waar maken professionele beleggers op Wall street zich nu echt zorgen over?
Two Sigma, een speculatief beleggingsfonds met een vermogen van 30 miljard dollar, deed een uitgebreide peiling onder 120 analisten.
In het rijtje meest genoemde extreme gebeurtenissen staat een harde landing van China bovenaan – dat wil zeggen een daling van de Chinese economische groei tot 3 procent of minder.
Andere veel genoemde risico's zijn mondiale deflatie (structurele prijsdalingen) en een schuldencrisis in opkomende markten of bij Amerikaanse bedrijfsobligaties.
Market Liquidity Event
Kijk je naar de timing van beursrisico's, dan ziet het plaatje er anders uit, zo signaleert zakensite Business Insider.
Het meest acute risico voor de komende zes maanden is volgens de professionals op Wall Street een zogenoemd 'Market Liquidity Event'. Daaronder verstaan beleggers een plotse daling van koersen van een beleggingscategorie - bijvoorbeeld een bepaald type aandelen of obligaties - waarbij iedereen plotseling wil verkopen en zo de koersimplosie aanwakkert.
Bijna een kwart van de respondenten ziet een 'Market Liquidity Event' als het meest prangende risico voor de komende zes maanden. De Brexit, het eventuele vertrek van Groot-Brittannië, wordt maar door 8,6 procent als een kortetermijnrisico gezien.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl